RSS
(Foto: Nieuws.nl)

GLOW Eindhoven in beeld: 2013 drukste editie ooit

De achtste editie van GLOW werd dit jaar drukker bezocht dan ooit. Meer dan een half miljoen mensen trokken vorige week naar Eindhoven om daar de lichtjesroute af te leggen door het centrum. Nieuws.nl was erbij. 

Volgende afbeelding 0/0

GLOW Eindhoven in beeld: 2013 drukste editie ooit

Gepubliceerd: 17 nov 2013 10:00 Laatste update: 18 nov 2013 02:49 Algemeen

De achtste editie van GLOW werd dit jaar drukker bezocht dan ooit. Meer dan een half miljoen mensen trokken vorige week naar Eindhoven om daar de lichtjesroute af te leggen door het centrum. Nieuws.nl was erbij. 

De bezoekers konden kijken naar twintig officiële lichtkunstwerken en negen zijprojecten. Het officiële begin van de trip lag dit jaar op het NRE-terrein. Dit gebied is meer dan tachtig jaar afgesloten geweest voor het publiek, maar nu was het het startpunt van de route


Bij het GLOW-café op het NRE-terrein, het officiële startpunt, kon iedereen terecht voor een hapje en een drankje. 

Het eerste project, 'Urban Paradise - The Day After' lijkt wat tegen te vallen. Een afgebrokkelde schuur waarin puin wordt beschenen met projecties van rookwolken. De beloofde bliksem uit het programmaboekje is niet te zien. "Ik vond deze niet super", aldus een passant. "Misschien is het kapot."


"Misschien is het kapot."

Na een rek vol omgedraaide lantaarnpalen komen we bij een donker gebouw met laserstralen. De stralen lijken te reageren op geluid. Twee dames beginnen een liedje te zingen om de stralen tot leven te wekken. Het lijkt te werken: de stralen schieten snel aan en uit. Overigens zijn het geen échte laserstralen, maar groene touwtjes. Na de laserhal gezien te hebben, trekt de eindeloze stoet verder naar een tuin vol lichtgevende bloemen. 


Bezoekers merken op: "Vorig jaar kon je hier toch doorheen lopen?"

Twee monumentale villa's, Huize de Laak en Dommelhoef, worden door middel van een uitgemeten projectie ('videomapping') beschenen in allerlei zuurstokkleurtjes. 


Terwijl we de klassieke klanken van Mozart horen, veranderen de villa's langzaam van kleur. 
Persfoto: Claus Langer

Een gekleurde muur zorgt voor verschillende schaduwen: roze, blauw of groene figuren lopen door elkaar heen. De titel 'Effe-naar de Poppenkast' is passend gekozen. 

We passeren Eindhoven Centraal. Bij het station is het een drukte van jewelste: voor veel mensen is dit immers de start van de route. Stromen mensen slingeren zich vanaf de perrons de GLOW-rivier in, of trekken verder naar de winkelstraten. Een muzikant speelt gitaar terwijl zijn microfoonstandaard en gitaarkoffer twinkelen door tientallen kerstlampjes. Ook staan er lange rijen bij de officiële GLOW-informatiepunten. Deze verstrekken informatie én merchandise. 


De merchandise liep erg goed: lichtgevende bandjes, petten, mokken en natuurlijk de brochure met daarin de route én de verhalen achter de kunstwerken. 

Nieuws.nl sprak met de organisatie. "We hebben dit jaar de drukste editie ooit. Het verschilt wel per avond, maar nu zie je toch dat het weekend, de steeds grotere naamsbekendheid én het goede weer ervoor zorgen dat het steeds drukker wordt."

Er werden tientallen verkeersleiders ingezet om de avonden in goede banen te laten verlopen. 

Naast het station staat een mysterieuze constructie met slingerende lampenbollen. De 'Large Pendulum Wave' laat de horde mensen halt houden achter het dranghek. Met blauwe lampen lijkt een rivier te ontstaan, en met rook en rood-oranje bollen wordt de sfeer van vuur opgewekt. Mede door de passende geluiden zijn de reacties vooral bewonderend. Twee dames van middelbare leeftijd stoten elkaar aan. "Ik krijg het er warm van. Het lijkt wel écht vuur."


De slingerende bollen wekken veel belangstelling. Jong en oud staat geïntrigeerd te kijken naar het schouwspel. 

Het volgende project is wederom een projectie op een gebouw, ook wel videomapping genoemd. 'The Third Element' beschijnt het Beursgebouw met rondvliegende lettertjes, cijfertjes en ogen. Het programmaboekje vertelt trots: "Op het Beursgebouw realiseert ze (de kunstenares) een projectie waarin de grens tussen realiteit en verbeelding niet met zekerheid te trekken is." Die ietwat zweverige omschrijving is wellicht wat te overdreven, want het is duidelijk een projectie op een muur. Maar het is wel mooi. Een van de noviteiten dit jaar is een muur met ledlampjes. Deze gaan pas branden als ze in aanraking komen met vocht, ergo, je kunt schilderen met water. Dat wordt gretig gedaan. Zo gretig, dat er rijen ontstaan bij Water Light Graffiti. De medewerkers proberen iedere belangstellende zo goed mogelijk te helpen. Vooral kinderen vinden de schildermuur fantastisch. 


Spetter, spieter, spater, schilderen met water. 

In de parkeergarage zou project nummer 10 moeten zijn. Helaas is dit kunstwerk door transportproblemen niet op tijd gearriveerd. We lopen dus maar verder naar Clashlight: het grootst opgezette werk van allemaal. In het Philips Stadion wordt het 100-jarige jubileum van PSV gevierd met een enorme lichtshow.

Persfoto: Claus Langer

Tegenover het stadion is een 'side event': in het TAC-gebouw wordt een poolexpeditie opgesteld. Als ijsbeer verklede medewerkers roepen mensen op om naar binnen te komen. Daar zien we doeken hangen die worden beschenen als het Noorderlicht - mooi effect - en een ruimte die is aangekleed als Noordpool. Niet erg overtuigend, wel een leuke poging. Enigszins versuft komen mensen weer buiten. 


Het Noorderlicht in de TAC-locatie.

De GLOW-route loopt door langs een pad met verlichte zakjes water. In de zakjes zitten plantjes en nepvissen. De brochure meldt: 'Een verwijzing naar het leven onder water, een kunststof vis of stukje plant. De kleine aquaria vormen langs de Vonderweg een spontane rivier.' En inderdaad, het lijkt warempel op een echte rivier. "Waarom zitten er allemaal plastic vissen in, mama?", vraagt een meisje. "Omdat echte vissen niet kunnen ademen zonder zuurstof. Dan gaan al die vissen dood. Dat ruikt niet lekker", legt de moeder uit. Om over de Dierenbescherming nog maar te zwijgen. Iets verder zweven drie lichtgevende vissen door de lucht. Die zijn waarschijnlijk ook niet echt. Ze zijn gevuld met helium en zweven boven de stad, op hun plaats gehouden door een vliegertouwtje. Een rustgevend schouwspel. De massa beweegt zich daarna langs een grote nepboom, die hysterisch knippert en beweegt op muziek. Maar een volgende blikvanger dient zich alweer aan: het Hooghuis wordt net als de villa's in het begin omgetoverd tot een projectiescherm. Het gebouw verandert in een levend Mondriaanschilderij. 


Persfoto: Claus Langer

Struikelend langs statieven van fotograven - de ene camera ziet er nog duurder uit dan de andere - loopt de stoet naar de Catharinakerk. Ook daar worden beelden geprojecteerd. Het oog dat we even geleden op het Beursgebouw zagen, komt hier weer terug. De reactie op het schouwspel is wat lauw. De 22-jarige Jasper komt al jarenlang naar het evenement. "Dit jaar is het wel slechter dan eerst. De interactie is bijna weg. Het was de vorige jaren veel toegankelijker." Ook is hij niet te spreken over het videomappingproject bij de Catharinakerk. "Daar zit dit keer echt geen verhaal in. Het programmaboekje heeft het over een vaag kunstzinnig achtergrondidee, maar daar zit niemand op te wachten. Vorig jaar was het veel beter."Waar iedereen wél laaiend enthousiast over is, is het volgende grote project: Tesseract door 1024 Architecture. Een enorme kubus met tientallen draaiende lampen op stampende muziek zorgen voor een immersieve ervaring. Het publiek kan ook ín de kubus gaan staan. Door het surroundeffect in de muziek is de ervaring compleet. Na iedere voorstelling klinkt een applaus. De inwoners van Eindhoven proberen een graantje mee te pikken van het succes. Een van de huizen heeft een eigen snackhoek geopend. 

We naderen al bijna het einde van de tocht. Boven het DELA-gebouw knipperen enkele lichtbollen: het hoogste onderdeel van GLOW. Het publiek nadert een vijver waar een groot waterscherm omhoog spuit.

Bij 'Kop van het kanaal' komen we wederom een projectie tegen, maar nu op een wat andere manier. Het beeld van een boosaardige draak wordt hier op het waterscherm getoond. Het beeld lijkt te zweven in de lucht. "Wow, is dat 3D?" roept een enthousiaste jongen. "Dit is net als in de Efteling!" zegt een dame. Ze kijkt haar ogen uit. 


Persfoto: Claus Langer

En hiermee zijn we aan het einde van de tocht. We eindigen weer bij het startpunt: het NRA-terrein. Hier vinden we nog een grote wolk van kapotte en werkende gloeilampen, hangend in de lucht. Iedereen kan de lampen aan- of uitzetten: door de samenwerking van alle bezoekers is het kunstwerk iedere keer weer anders.


GLOW is een uniek evenement dat Eindhoven ieder jaar weer op de kaart zet. Het succes reikt ook ver buiten de landsgrenzen: gedurende de hele avond zijn ook in andere talen bewonderende uitspraken te horen. Zou er ooit een GLOW Shanghai komen? Of een GLOW Paris? Wie weet. In Eindhoven is in ieder geval - letterlijk en figuurlijk - de schitterende basis gelegd. 

Voor meer informatie:blog comments powered by Disqus