RSS

NVWA pleit voor waarschuwing op jodiumrijk voedsel

Volgende afbeelding 0/0

NVWA pleit voor waarschuwing op jodiumrijk voedsel

Gepubliceerd: 10 feb 2012 14:34 Laatste update: 10 feb 2012 14:34 binnenland

(Novum) - Een waarschuwing dat een levensmiddel veel jodium bevat moet risicogroepen beter beschermen. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in een vrijdag uitgebracht advies. Het gaat de voedselwaakhond vooral om zwangere vrouwen, kinderen en personen met een schildklieraandoening.

Sommige producten kunnen zeer hoge doses jodium bevatten. Brood met gejodeerd zout is de belangrijkste bron van jodium. Jodium wordt ook toegevoegd aan keukenzout, sommige ontbijtgranen, broodvervangers en vleeswaren. Het zit ook onder meer in zeevis en in lichte mate in melk en eieren.

Te veel jodium kan de gezondheid schaden. Er is echter geen Europese wetgeving over de maximale gehaltes van jodium. Enkele fabrikanten zijn al vrijwillig overgegaan tot het plaatsen van een waarschuwing.

Jodium is een belangrijk mineraal voor de schildklierhormonen, nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Gezonde mensen krijgen bij een normaal eetpatroon voldoende jodium binnen.

Bij een overmatige jodiuminname door een zwangere vrouw loopt een ongeboren kind het risico dat de schildklier te weinig hormonen aanmaakt die belangrijk zijn voor de groei. Ook is er een kans op vergiftigingen en overgevoeligheidsreacties.

[CopyRight 2012, Novum]