RSS

Oppositie: stop met uitzetten Iraakse homo's

Volgende afbeelding 0/0

Oppositie: stop met uitzetten Iraakse homo's

Gepubliceerd: 12 mrt 2012 17:49 Laatste update: 12 mrt 2012 17:49 binnenland

(Novum) - De regering moet ophouden met het terugsturen van homoseksuele, biseksuele, lesbische en transgender (LHBT) asielzoekers naar Irak, omdat zij hun leven daar niet zeker zijn. Dat eist Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) die hierover samen met de SP, PvdA en SGP Kamervragen heeft gesteld aan het kabinet.

Aanleiding is de uitspraak van homobelangenvereniging COC over de positie van homo's in Irak. "De situatie in Irak is levensgevaarlijk en LHBT's worden er systematisch geconfronteerd met gruwelijkheden", zei COC-voorzitter Vera Bergkamp vorige week.

De politici zijn ook geschrokken van de jacht die knokploegen maken op zogeheten emo's: de androgyn uitgedoste leden van een alternatieve subcultuur worden door Irakezen vaak versleten voor homoseksuelen. De afgelopen zes weken zouden zeker 58 van hen op brute wijze zijn omgebracht. Veel slachtoffers werd volgens ooggetuigen en mensenrechtenactivisten met betonblokken de schedel ingeslagen.

Voordewind eist dat het kabinet een scherpe veroordeling uitspreekt richting Irak en er alles aan doet om aan deze praktijken een einde te maken. "Het is ronduit afschuwelijk hoe deze kwetsbare groep mensen te duchten heeft voor dit geweld, wat door de Iraakse regering lijkt te worden goedgepraat", stelt hij.

[CopyRight 2012, Novum]