RSS

Advocaten vinden bewijs Robert M. illegaal

Volgende afbeelding 0/0

Advocaten vinden bewijs Robert M. illegaal

Gepubliceerd: 16 apr 2012 14:51 Laatste update: 16 apr 2012 14:51 binnenland

(Novum) - Het bewijs tegen zedenverdachte Robert M. is onrechtmatig verkregen. Daardoor moet M. van bijna alle ten laste gelegde feiten worden vrijgesproken. Dat betoogde zijn advocaat Tjalling van der Goot maandag voor de rechtbank in Amsterdam. De foto's en video-opnamen die M. maakte van tientallen kinderen die hij misbruikte mogen volgens Van der Goot niet als bewijs worden gebruikt.

De politie stond bij M. op de stoep anderhalf uur na een uitzending van Opsporing Verzocht. Volgens Van der Goot had M. op dat moment nog niet als verdachte mogen worden aangemerkt. "Op dat moment lag alleen de melding van een moeder van een van de slachtoffers voor." Het feit dat M. en zijn echtgenoot en medeverdachte Richard van O. toestemming gaven voor de doorzoeking, doet volgens de raadsman niet ter zake.

De politie had die toestemming namelijk helemaal niet mogen vragen, zo betoogde Van der Goot. M. had aangegeven dat hij een advocaat wilde spreken. Daartoe had hij in de gelegenheid moeten worden gesteld. Ook was er op dat moment geen rechter-commissaris aanwezig, die normaal gesproken toezicht houdt op een doorzoeking door de politie.

Als de rechtbank meegaat in het betoog van Van der Goot, betekent dat dat de grote collectie beeldmateriaal en verslagen van chatgesprekken niet als bewijs mogen worden gebruikt. Er moet in dat geval ander bewijs worden gevonden om de bekentenis van M. - die heeft toegegeven meer dan tachtig kinderen te hebben misbruikt - te ondersteunen.

Gedragsverandering bij kinderen is dat niet, in de ogen van de advocaat. Dat kan weliswaar wijzen op misbruik, maar niet per se. Hij citeerde kleine passages uit de zogenoemde kinddossiers om de stelligheid van het OM in twijfel te trekken. Van der Goot refereerde ook aan de term 'schakelbewijs', die door justitie werd gebruikt. "Als dat gebruikt wordt, betekent dat dat het OM een bewijsprobleem heeft."

Schakelbewijs - een keten van opzichzelfstaande feiten die samen het bewijs moeten vormen - speelden een grote rol in het proces tegen Lucia de Berk. "Schakelbewijs kan ertoe leiden dat de overtuiging inhoud geeft aan het bewijs", aldus Van der Goot. De verpleegkundige De Berk werd twee jaar geleden vrijgesproken nadat ze eerder tot levenslang en tbs was veroordeeld. De zaak geldt als een van de grootste justitiële blunders ooit in Nederland.

Van der Goot eiste aan het eind van zijn bijdrage vrijspraak voor 81 van de 82 feiten, waaronder het misbruik en het vervaardigen en verspreiden van kinderporno. Slechts voor één feit zou het OM volgens hem een zaak hebben. Welke straf daartegenover zou moeten staan, werd nog niet duidelijk.

Volgens advocaat Richard Korver, die de ouders van veel misbruikte kinderen bijstaat, slaat Van der Goot de plank mis met zijn 'alles-of-nietsverweer'. Op het moment dat de politie arriveerde was er meer dan de verklaring van de moeder, stelt Korver. Zo was er onder meer een verzoek van buitenlandse opsporingsdiensten die misbruik hadden geconstateerd bij een vermoedelijk Nederlands kind. Bij het kindje dat op tv werd getoond had uitsluitend M. opgepast.

Korver noemt de aanpak van de verdediging 'weinig verheffend', dezelfde woorden gebruikend die Van der Goot gebruikte om de ongenuanceerde mediaberichtgeving te typeren. "Eerst wordt in de rechtszaal een spijtbetuiging voorgelezen. Die vonden de ouders toen al niet geloofwaardig, maar nu zijn advocaat vrijspraak eist, al helemaal niet meer."

Het Openbaar Ministerie eiste vorige week de maximale celstraf van twintig jaar plus tbs met dwangverpleging tegen M. Hij staat terecht voor het misbruik van 67 kinderen. Later maandag zal advocaat Wim Anker ingaan op de persoonlijke omstandigheden van M.

[CopyRight 2012, Novum]