RSS

Kabinet wil parlement verkleinen

Volgende afbeelding 0/0

Kabinet wil parlement verkleinen

Gepubliceerd: 13 jul 2012 18:59 Laatste update: 13 jul 2012 18:59 binnenland

(Novum) - Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend om het aantal parlementariërs met een derde te verminderen. Het plan om het aantal Tweede Kamerleden terug te brengen van 150 naar 100 en het aantal senatoren van 75 naar 50 stond al in het regeerakkoord en past volgens het kabinet bij het streven naar een 'kleine en slagvaardige overheid'.

Voor de verkleining van het kabinet is een grondwetswijziging nodig. Dit houdt in dat het wetsvoorstel twee keer behandeld moet worden door het parlement. Aangezien de huidige Kamer geen wetsvoorstellen meer behandelt, moet de volgende Kamer zich voor het eerst buigen over het plan. Pas als Nederland na september opnieuw naar de stembus is gegaan kan definitief worden ingestemd met het wetsvoorstel.

De Raad van State is kritisch over het plan. Premier Mark Rutte (VVD) slaat dit advies in de wind. Hij vindt dat de democratie voor 1956, toen de Kamer werd uitgebreid van 100 naar 150 leden, ook goed functioneerde. "Ik zie werkelijk niet, nu we daar op terugkijken, wat de meerwaarde is geweest van de uitbreiding naar 150", zei hij na afloop van de ministerraad.

[CopyRight 2012, Novum]