RSS

Oud-wethouder krijgt werkstraf voor briefvervalsing

Volgende afbeelding 0/0

Oud-wethouder krijgt werkstraf voor briefvervalsing

Gepubliceerd: 15 mrt 2013 16:15 Laatste update: 15 mrt 2013 16:15 binnenland

(Novum) - Een 65-jarige oud-wethouder uit Gemert moet een werkstraf van 120 uur uitvoeren vanwege valsheid in geschrifte. De rechtbank in Den Bosch legde Harrie Verkampen, nu CDA-raadslid in de Brabantse plaats, vrijdag ook een voorwaardelijke celstraf van vier maanden op. De straf is gelijk aan de eis van justitie.

De CDA'er was in 2009 wethouder van ruimtelijke ordening in de gemeente Gemert-Bakel en had een ambtenaar in november van dat jaar gevraagd een brief op te stellen waarin stond dat een bouwvergunning was verleend om een champignonkwekerij op gemeentegrond neer te zetten. Met die brief kon de champignonkweker een subsidie aanvragen.

Verkampen heeft verklaard dat hij wist dat de vergunning niet was verleend toen hij de brief dicteerde en ondertekende. Dat hij in de veronderstelling verkeerde dat de vergunning later wel zou worden verleend maakt dat nog altijd valsheid in geschrifte, oordeelt de rechtbank, die stelt dat de politicus de integriteit van het openbaar bestuur in diskrediet heeft gebracht.

Dat hij niet uit was op persoonlijk gewin en geen tegenprestaties heeft gevraagd in ruil voor de brief heeft strafverlagend gewerkt. Om de man ervan te weerhouden dat hij opnieuw in de fout gaat legde de rechtbank hem naast de werkstraf ook een voorwaardelijke celstraf op.

De rechtbank acht niet bewezen dat de ambtenaar, een 36-jarige vrouw uit Gemert die als projectleider vastgoed bij de gemeente werkte, wist dat de vergunning bij het opstellen van de brief niet was verleend. Zij werd daarom vrijgesproken.

[Copyright 2013 Novum]