RSS

Palestijnen bezorgd om verkiezingen Israël

Volgende afbeelding 0/0

Palestijnen bezorgd om verkiezingen Israël

Gepubliceerd: 18 jan 2013 17:45 Laatste update: 18 jan 2013 17:45 Buitenland

(Novum/AP) - De Palestijnse regering kijkt met angst en beven naar de Israëlische parlementsverkiezingen, die dinsdag worden gehouden. De haviken van premier Benjamin Netanyahu gaan voorop in de peilingen en dat betekent dat daadwerkelijke uitvoer van de omstreden Israëlische bouwplannen de realisatie van een Palestijnse staat verder in het geding brengt.

Het ziet er naar uit dat Netanyahu na de verkiezingen zonder moeite een conservatief blok kan vormen. Zelfs als hij de hulp moet inroepen van een centrumpartij zal hij vermoedelijk niet wijken van zijn nederzettingenbeleid.

Onder Netanyahu's bewind is begonnen met de bouw van bijna 6900 nieuwe woningen op de Westelijke Jordaanoever. Dat is iets minder dan onder Netanyahu's voorganger Ehud Olmert. Onder Netanyahu werd er echter veel dieper op de Westoever gebouwd, aldus de beweging Vrede Nu, die zich tegen het Israëlische nederzettingenbeleid verzet. Eerder deze week zei de vredesgroep dat Netanyahu met dit beleid doelbewust de vorming van een Palestijnse staat probeert te voorkomen.

Sinds de Zesdaagse Oorlog in 1967 zijn meer dan een half miljoen Israëliërs op de Westoever en in Oost-Jeruzalem gaan wonen. De Palestijnen beschouwen beide gebieden als onderdeel van hun toekomstige staat.

De Palestijnse premier Mahmoud Abbas heeft in besprekingen met Israëlische politici gewaarschuwd dat het beleid van Netanyahu ertoe zal leiden dat Israëliërs en Palestijnen in één staat moeten samenleven, zei een ingewijde. "President Abbas heeft Israëlische partijleiders gewaarschuwd dat op korte termijn deze ene staat een apartheidsstaat zal zijn. Maar op lange termijn zullen onze kleinkinderen om gelijkheid vragen", aldus de ingewijde.

[Copyright 2013 Novum/AP]