RSS

Steeds meer universiteiten geven gratis online les

Volgende afbeelding 0/0

Steeds meer universiteiten geven gratis online les

Gepubliceerd: 21 feb 2013 15:47 Laatste update: 21 feb 2013 15:47 Buitenland

(Novum/AP) - Steeds meer topuniversiteiten uit de hele wereld beginnen online colleges en hele vakken aan te bieden. Het is echter nog de vraag of studenten hun diploma's deels met online colleges kunnen halen.

De Amerikaanse bedrijven Coursera en EdX, twee van de grote aanbieders van online colleges, kondigden donderdag aan een fors aantal nieuwe universiteiten te hebben aangetrokken. EdX, dat vorig jaar mei werd opgericht door de gelauwerde universiteiten Harvard en MIT, heeft zes nieuwe universiteiten aangetrokken. Vijf zijn van buiten de Verenigde Staten, waaronder de TU Delft. Coursera gaat samenwerken met 29 nieuwe universiteiten. Gedurende de komende maanden voegt Coursera negentig nieuwe vakken toe aan zijn assortiment. Sommige vakken zullen in het Frans, Spaans, Italiaans en Chinees te volgen zijn.

Miljoenen mensen hebben zich het afgelopen jaar ingeschreven voor de zogenoemde Massive Online Open Courses (MOOC). Mensen overal ter wereld worden in staat gesteld om onderwijs te volgen van gelauwerde universiteiten. Het mooiste is misschien wel dat het allemaal gratis is.

Coursera biedt momenteel 220 vakken van 33 verschillende universiteiten. Bijna 2,8 miljoen mensen hebben in totaal tien miljoen vakken gevolgd. Slechts een fractie van de mensen maakt een vak ook af. De drempel is laag omdat het inschrijven eenvoudig en gratis is.

De TU Delft is de eerste partner van edX die zijn vakken als het ware als 'open source' aanbiedt. Andere universiteiten kunnen leentjebuur spelen bij de TU en de Nederlandse colleges verwerken in hun eigen curriculum.

De grote vraag is of de MOOC's in de toekomst ook studiepunten kunnen opleveren. Tot dusver geldt dat slechts voor een klein aantal vakken, maar dat kan veranderen als universiteiten bepalen dat de online vakken voldoen aan hun normen. Eerder deze maand deed de Amerikaanse Onderwijsraad een aanbeveling om voor vijf vakken van Coursera studiepunten te geven.

Volgens critici maken veel te veel mensen die zich inschrijven de online vakken niet af en zijn de MOOC's niet geschikt voor mensen die juist meer begeleiding nodig hebben. EdX vindt dat universiteiten de MOOC's juist moeten gebruiken als aanvulling op hun bestaande curriculum, niet als vervanging.

Studenten van de San Jose University volgden onlangs een ingenieursvak dat deels online en deels in klaslokalen werd gegeven. De studenten presteerden aanzienlijk beter dan studenten die het vak volledig op de ouderwetse manier volgden. "Ik geloof echt dat deze mix een belangrijke manier is om het onderwijs te verbeteren", aldus edX-directeur Anant Agarwal.

[Copyright 2013 Novum/AP]