RSS

Dossier: binnenland

Dossier: CDA

Gepubliceerd: 08 mei 2013 01:11

CDA wil bevoegdheden terughalen uit Brussel

Gepubliceerd: 05 feb 2013 08:38

(Novum) - De Europese Unie moet niet langer beslissen over zaken die beter nationaal kunnen worden geregeld. Nederland moet een groot aantal bevoegdheden terughalen uit Brussel, zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma in de Volkskrant. Hij legt dinsdag een verzoek hiertoe neer bij premier Mark Rutte (VVD). De aanbesteding van kleine bouwprojecten, de persvrijheid, de pernsioenrichtlijnen en de regels voor zwangerschapsverlof zijn volgens Buma voorbeelden van zaken die beter nationaal kunnen worden geregeld. Ook wil hij af van de Europese bemoeienis met het milieubeleid. De Tweede Kamer zou moeten gaan over hoeveel fijnstof er bijvoorbeeld in de lucht mag zitten. Het verplichte Europese energielabel voor huizen mag van Buma ook worden afgeschaft. Op financieel-economisch gebied ziet hij wel een grote rol voor de EU weggelegd. "We moeten af van het idee dat als je minder Europa wil, je dan meteen tegen Europa bent." Buma volgt het voorbeeld van de Britse premier David Cameron, die aankondigde dat het Verenigd Koninkrijk op het terrein van sociale zaken, milieu en het strafrecht een eigen koers wil varen. "Hij heeft gelijk. We moeten nu zeggen: ho, even terug naar waar Europa ook alweer om ging." De Kamer debatteert dinsdag met Rutte over de gevolgen van de nieuwe Britse houding. Het kabinet zou nu initiatief moeten nemen. "Volgende week beslissen de Europese leiders over de meerjarenbegroting. Dan moet je nu je visie al klaar hebben." Rutte zou nu achter de discussie aansukkelen. Veel detaillistische regels vanuit de EU wekken volgens de CDA-leider ergernis. Hij wijst onder meer op de eis voor een waterbesparende douchekop in alle huishoudens en de cookiewetgeving.

CDA ziet gouden kans voor Rutte in Brussel

Gepubliceerd: 04 feb 2013 12:33

(Novum) - Premier Mark Rutte (VVD) heeft later deze week een unieke kans om tijdens een top in Brussel voor elkaar te krijgen dat de salarissen van EU-ambtenaren worden gematigd. Dat zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt maandag. Hij wil de kwestie dinsdag aankaarten tijdens het wekelijkse vragenuurtje. Van de grofweg vijftigduizend EU-ambtenaren verdienen er in ieder geval drieduizend meer dan de 144 duizend euro die Rutte toucheert. Maar het zijn er veel meer, schreven minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk op vragen van Omtzigt. Volgens de Duitse krant Die Welt zijn het er zelfs meer dan elfduizend. Vierduizend ambtenaren zouden meer verdienen dan de Duitse premier Angela Merkel, die iets minder dan twee ton verdient. "Ik ben voor een fatsoenlijk Europa, hier deugt iets gigantisch niet", reageert Omtzigt op het aantal ambtelijke grootverdieners. Hij wijst op de Kamerbreed aangenomen motie van vorig jaar, die ertoe oproept dat de Europese nettosalarissen in de pas moeten lopen met die in de lidstaten. "De ambtenaren hier zitten op de nullijn en in het zuiden van Europa wordt ruim een kwart op hen bezuinigd, vervolgt de CDA-politicus. "Een gouden kans voor Rutte in Europa om dit recht te zetten. Dit is ook niet uit te leggen in Griekenland, Italië of Spanje. Hier moet Timmermans of Rutte morgen in het vragenuurtje opheldering over geven, en anders moet er met spoed een brief komen." De Europese leiders komen woensdag en donderdag bijeen, onder meer om de arbeidsvoorwaarden van EU-ambtenaren voor de komende zeven jaar vast te leggen. Omdat onderhandelingen hierover vastliepen, betalen de Europese ambtenaren sinds 1 januari tijdelijk 5,5 procent minder belasting dan afgelopen jaar, omdat de termijn van de zogenoemde solidariteitsheffing is verlopen. Dat wordt hersteld als overeenstemming is bereikt over het EU-ambtenarenstatuut, schrijven de PvdA-bewindslieden.

D66 en CDA willen enquête naar Fyra

Gepubliceerd: 22 jan 2013 07:26

(Novum) - D66 en CDA willen een parlementaire enquête naar de problemen met de hogesnelheidstrein Fyra. Het is nog niet duidelijk of hier een Kamermeerderheid voor is, schrijft het AD dinsdag. De rol en het toezicht van de overheid bij de aanbesteding van de hogesnelheidslijn moet volgens D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven grondig worden onderzocht. "Het verhaal met de Fyra is niet voor niets uitgemond in de grootste spoorchaos op één lijn ooit", zegt zij in de krant Het Kamerlid benadrukt dat er razendsnel een oplossing voor de reizigers moet komen. "Maar de oorzaak van de ellende mogen we niet voor ons uitschuiven." CDA steunt het plan volgens de krant. De VVD zou 'geen enkel middel' uitsluiten. De PvdA vindt het te vroeg voor een parlementair onderzoek. Wel zou op steun van SP en PVV worden gerekend. Vakbond FNV Spoor wees maandag al op de rol van de overheid. Bij de aanbesteding zou de overheid totaal niet hebben gekeken naar ervaring in het bouwen van hogesnelheidstreinen. Het ging volgens bestuurder Roel Berghuis alleen om wie het goedkoopst is. De Italiaanse fabrikant Ansaldobreda had volgens Berghuis vooral ervaring met het maken van metrostellen. Met gewone treinen die aan Denemarken werden geleverd waren er volgens hem al problemen. Het bedrijf zou nog nooit hogesnelheidstreinen hebben gebouwd. De afgelopen dagen bleken de Fyra-treinen niet bestand tegen het winterse weer. IJsblokken die tijdens de rit van de treinen afvallen, beschadigden de treinstellen. De treinen werden in België onbetrouwbaar verklaard, waarna NS en NMBS besloten de hogesnelheidslijn voorlopig stil te leggen.

CDA wil opheldering over bedreigingen zaak-Demmink

Gepubliceerd: 10 jan 2013 18:06

(Novum) - Het kabinet moet opheldering geven over de Turkse mannen die zouden worden bedreigd vanwege hun poging om alsnog vervolging in te laten stellen tegen Joris Demmink, die met kindermisbruik in verband wordt gebracht. Het CDA heeft daarover vragen gesteld aan de ministers van Justitie Ivo Opstelten (VVD) en van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). De CDA-Kamerleden Pieter Omtzigt en Peter Oskam willen weten of het klopt dat de mannen en hun familie in Turkije worden bedreigd, zoals hun advocaat Adèle van der Plas begin dit jaar stelde. En als het waar is, moet het kabinet stappen nemen om ervoor te zorgen dat dit niet meer gebeurt. Osman B. en Mustafa Y. zouden in Turkije zijn bedreigd en geïntimideerd om af te zien van hun poging om via het gerechtshof in Den Haag alsnog vervolging van Demmink af te dwingen. Zij zeggen slachtoffer te zijn van Demmink. De twee zouden in de jaren negentig, toen zij 12 en 14 jaar waren, door de Turkse politie zijn geronseld, naar een hotelkamer zijn gebracht en door Demmink zijn verkracht. Aangiften tegen de voormalige topambtenaar van justitie, waaronder die van de twee Turkse mannen, hebben tot nu toe nooit tot vervolging geleid. Justitie heeft eerder gezegd dat de aangiften over Demmink niet betrouwbaar zijn. Opstelten zei in dit verband dat er ‘geen begin van juistheid' is aan de beschuldigingen. Daar is in elk geval het Republikeinse Congreslid Christopher Smith het niet mee eens. Hij vindt dat Nederland te weinig doet om de beschuldigingen van kindermisbruik te onderzoeken. Hij riep daarom op om het Internationaal Gerechtshof weg te halen uit Nederland. De geloofwaardigheid van het in Den Haag gevestigde hof wordt ondermijnd door de kwestie, stelde hij in een resolutie. Omtzigt toonde zich eind december al ernstig verontrust over deze motie, waarin alle beschuldigingen tegen Demmink worden opgesomd. Oskam en hij eisen nu dat het kabinet ingaat op elke aantijging. Ook eisen zij dat de Nederlandse ambassadeur in Washington een brief schrijft aan een ander kritisch Congreslid, waarin hij erkent dat Nederland geen grondig onderzoek heeft gedaan naar de beschuldigingen. Eerder liet ook de Raad voor Europa zich al uiterst kritisch uit over de manier waarop Nederland onderzoek heeft gedaan naar Demmink. De grootste partij van die raad uitte deze kritiek vorig jaar in vragen aan de 47 Europese ministers van buitenlandse zaken.