RSS

Dossier: binnenland

Dossier: VVD

Gepubliceerd: 08 mei 2013 01:11

VVD vindt miljard voor aardbevingen 'belachelijk'

Gepubliceerd: 02 feb 2013 10:58

(Novum) - Het is belachelijk om te stellen dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een miljard euro moet reserveren voor de gedupeerden van aardgaswinning in het noorden van het land. Dat zei VVD-Kamerlid René Leegte zaterdag op Radio 1 in een reactie op een idee van de Groningse commissaris van de koningin Max van den Berg. "Het is uitermate onverstandig om over de rug van geschrokken burgers een claim van een miljard neer te leggen", zei Leegte. De claim zou onterecht de verwachting wekken dat er geld in aantocht is en de onrust aanwakkeren. In de provincie is onrust ontstaan over de toenemende kracht van de aardbevingen. Vrijdag bleek dat die in rkacht kunnen toenemen tot 5,0. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) heeft aangegeven geen reden te zien de gaswinning terug te schroeven. Van den Berg zei vrijdag bij een werkbezoek in Loppersum tegen RTV Noord dat de NAM een miljard euro moe stoppen in een fonds voor de gedupeerden van de aardgaswinning. Volgens hem is sprake van een vertrouwensbreuk die om een forse compensatie vraagt. Het geld zou nodig zijn om de leefbaarheid in de regio te versterken. Ook moet de waardedaling van de woningen worden gecompenseerd. Leegte stelt dat er alleen een rapport is waarin wordt gesteld dat er een 'statistische aanleiding is om te veronderstellen dat er zwaardere bevingen zouden kunnen zijn'. Volgens het Kamerlid is meer onderzoek nodig voordat iets kan worden gezegd over eventuele schadebedragen. "Iedere speculatie maakt extra emoties los en mensen zijn al geschrokken." Kamp zegde eerder honderd miljoen euro toe om op korte termijn gebouwen te verstevigen. Dat is volgens Leegte een betere aanpak.

Ledenteruggang VVD het groostst

Gepubliceerd: 01 feb 2013 11:04

(Novum) - De VVD heeft vorig jaar het ledenbestand met 7,5 procent zien krimpen. De partij van Mark Rutte zag daardoor het grootste percentage leden vertrekken van alle politieke partijen. De VVD wordt echter op de voet gevolgd door GroenLinks, waar 7,1 procent van de leden vertrok. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen. De teruggang van de VVD heeft volgens het documentatiecentrum sterk te maken met de ophef die in de herfst ontstond over het voor¬nemen van het nieuwe kabinet van VVD en PvdA om de zorgpremies inkomensafhankelijk te maken. De teruggang bij GroenLinks kwam door de conflicten binnen de partij, onder meer over de positie van politiek leider Jolande Sap. Tot de verliezers behoorden verder het CDA en de ChristenUnie. De in 2011 door Jan Nagel opgerichte ouderenpartij 50Plus was zowel in relatieve als absolute zien de grootste groeier. De partij zag het ledental stijgen met bijna 4500 mensen, wat neerkomt op meer dan een verdrievoudiging van het ledenbestand. Ook D66 en de SGP maakten een flinke slag met toenames van bijna tien en zes procent. De toename bij D66 begon overigens al in 2009. Ook PvdA, PvdD en de SP zagen hun ledental toenemen. Het ledental van alle politieke partijen in de Tweede Kamer steeg vorig jaar in totaal met 1,2 procent. De toename past in het patroon dat partijen het goed doen in jaren waarin Tweede Kamerverkiezingen zijn en er veel belangstelling in de media is voor politiek en partijen. In 2002, 2003, 2006 en 2010 deden politieke partijen het ook goed. In de daaropvolgende jaren zakte het ledental vervolgens weer wat weg.

VVD blij met vondelingenluik

Gepubliceerd: 29 jan 2013 10:58

(Novum) - De VVD vindt het een goede zaak dat er een vondelingenluik in Dordrecht komt. Wel heeft de partij vragen over de juridische haken en ogen die eraan zitten, meldt het NCRV-programma Altijd Wat, dat dinsdagavond een uitzending aan vondelingenluiken wijdt. Het vondelingenluik in Dordrecht is een initiatief van schrijfster en voormalig leidinggevende bij de kinderbescherming Barbara Muller. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat baby's in Nederland ergens veilig en anoniem kunnen worden achtergelaten. Omdat het te vondeling leggen van een kind strafbaar is, zou het luik als uitlokking van een strafbaar feit kunnen worden gezien. VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg zegt volgens het programma het een sympathiek idee te vinden en er welwillend tegenover te staan. Ze wijst erop dat soms kinderen worden gedood of te vondeling worden gelegd op een plaats waar ze weinig overlevingskans hebben. "Als we dat kunnen voorkomen met een vondelingenluik moeten we heel goed naar dit initiatief kijken." Of het juridisch kan weet Van der Burg niet. Daarom gaat ze daar Kamervragen over stellen. "Gelukkig zijn er voorbeelden in andere landen, zodat het kabinet ook daarnaar kan kijken." Een voorbeeld is Duitsland, waar in ruim tien jaar tijd driehonderd baby's in vondelingenluiken zijn gevonden. De Raad voor de Kinderbescherming is tegen vondelingenluiken omdat het kind zo niet kan achterhalen waar het vandaan komt. Regeringspartij PvdA is volgens Altijd Wat om dezelfde reden tegen.

VVD verrast door aankondiging Beatrix

Gepubliceerd: 28 jan 2013 20:46

(Novum) - De aangekondigde abdicatie van koningin Beatrix kwam als een verrassing. "Het was een donderslag bij heldere hemel", zei VVD-fractieleider Halbe Zijlstra in een interview met RTL Nieuws. "Voor hetzelfde geld wil ze nog vijf jaar door." PvdA-leider Diederik Samsom heeft veel waardering voor Beatrix. Toen hij de aankondiging van de tv-toespraak zag, heeft hij meteen met premier Mark Rutte (VVD) gebeld. Maar die wilde ook niets vertellen, zei Zijlstra. De VVD'er vindt dat het staatshoofd op een hele rustige en zakelijke manier haar voornemen bekendmaakte. Zijlstra vindt het verder 'logisch' en 'verstandig besluit' dat de ouders van Máxima niet aanwezig zullen zijn bij de inhuldiging. Dat past in de lijn om niet aanwezig te zijn bij officiële aangelegenheden, zei hij. Ook bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima waren haar ouders niet aanwezig vanwege Jorge Zorreguieta's betrokkenheid bij het regime van generaal Jorge Videla in Argentinië. PvdA-leider Diederik Samsom heeft veel waardering voor de manier waarop Beatrix haar zware taak van staatshoofd heeft vervuld. "Zij heeft zich laten kennen als een betrokken vorstin", reageert hij. "Ook waarderen wij de bindende rol die zij in de samenleving heeft gespeeld. Naast haar grote professionaliteit wist en weet zij mensen te raken met haar medeleven in moeilijke tijden." Samsom wenst Willem-Alexander en Máxima veel succes en wijsheid toe om het koningschap op hun eigen wijze te gaan invullen. Zijlstra heeft daar alle vertrouwen in. "Ik maak mij daar geen zorgen over." Willem-Alexander heeft zich 'uitermate goed voorbereid' om zijn nieuwe functie, aldus de VVD'er.