RSS

Dossier: Buitenland

Dossier: India

Gepubliceerd: 08 mei 2013 01:11

Doden door protesten in Kashmir

Gepubliceerd: 11 feb 2013 19:30

(Novum/AP) - Ondanks een avondklok heeft geweld in het Indiase deel van Kashmir de afgelopen dagen aan drie mensen het leven gekost. Het is onrustig sinds vorige week een man uit Kashmir werd geëxecuteerd vanwege zijn rol bij een aanval op het Indiase parlement in 2001. Mohammed Afzal Guru werd zaterdagochtend opgehangen in New Delhi. In de aanloop naar de terechtstelling hadden de autoriteiten inwoners van Kashmir al opgedragen binnen te blijven. Desondanks gingen honderden mensen zondag de straat op om te protesteren tegen de Indiase heerschappij in Kashmir. Op tientallen plaatsen raakten demonstranten slaags met de ordediensten. Een van de slachtoffers viel zondag in het dorpje Sumbal in het noorden van Kashmir. De jonge man rende een ijskoude rivier in om aan ordetroepen te ontkomen die traangas inzetten en wapenstokken hanteerden. Een tweede man werd maandag uit dezelfde rivier gevist. Het derde slachtoffer, een 12-jarige jongen, raakte zondag ernstig gewond in het dorpje Watergam. Hij overleed maandagochtend in een ziekenhuis. De executie van Guru ligt zeer gevoelig in de regio. De meeste mensen geloven dat hij geen eerlijk proces heeft gehad. Ook diverse mensenrechtenbewegingen in India en politieke groepen in Kashmir hebben hun vraagtekens bij het proces gezet. Guru had in interviews toegegeven betrokken te zijn geweest bij het voorbereiden van de aanval, waarbij veertien mensen, onder wie de vijf schutters, omkwamen. Guru zei later echter te zijn gemarteld totdat hij een bekentenis had afgelegd.

Roep om actie na verkrachting Z-Afrika

Gepubliceerd: 08 feb 2013 18:17

(Novum/AP) - Elke vier minuten klinkt het geluid van een gong op deze Zuid-Afrikaanse radiozender. Het herinnert luisteraars van Talk Radio 702 er aan dat er weer een meisje of vrouw wordt verkracht. De gong is ook bedoeld om iedereen die woedend is over de gruwelijke groepsverkrachting van afgelopen zaterdag ertoe te bewegen actie te ondernemen. Een 17-jarig meisje werd verkracht door een groep mannen, van buik tot schaamstreek opengesneden en voor dood achtergelaten. Het meisje bleef nog lang genoeg in leven om de naam van een van haar verkrachters te noemen, een ex-vriendje. Hij en twee andere verdachten zijn opgepakt en worden maandag voorgeleid. De gruweldaad doet denken aan de groepsverkrachting van een vrouw in India vorig jaar. Net als het Zuid-Afrikaanse slachtoffer overleefde de Indiase de aanval niet. In India, een land met 1,2 miljard inwoners, werd in 2011 aangifte gedaan van ruim 24 duizend verkrachtingen. In Zuid-Afrika, met vijftig miljoen inwoners, werden er vorig jaar tweeënhalf keer zoveel verkrachtingen gemeld. President Jacob Zuma, die in 2005 werd vrijgesproken van de verkrachting van een dochter van een kennis, zei donderdag dat de regering niet zal rusten voordat alle mensen die vrouwen en kinderen verkrachten de zwaarst mogelijke straf is opgelegd. Volgens Professor Rachel Jewkes, die al twintig jaar onderzoek doet naar seksueel geweld in Zuid-Afrika, zijn Zuma's woorden niet genoeg. "Ik ben dolblij dat zelfs Jacob Zuma van zich heeft laten horen, maar we moeten niet vergeten dat vrouwen in Zuid-Afrika dagelijks worden verkracht en overlijden aan hun verwondingen", aldus Jewkes. "We moeten er voor zorgen dat de diepe afschuw en woede die mensen nu voelen wordt omgevormd tot iets concreets." Organisaties die zich inzetten voor slachtoffers van verkrachting willen volgende week een massale bijeenkomst houden in Johannesburg. In Zuid-Afrika heerst het idee dat mannen simpelweg recht hebben op seks. Sommige mannen begrijpen niet eens wat verkrachting is. Uit een onderzoek uit 2009 kwam naar voren dat 62 procent van de jongens ouder dan elf vond dat iemand tot seks dwingen geen geweldsdaad is, aldus Jewkes. Een derde van de ondervraagden zei dat vrouwen genieten van een verkrachting en 37 procent gaf aan wel eens iemand te hebben verkracht.

Stropers jagen met AK-47's op neushoorns in India

Gepubliceerd: 06 feb 2013 14:23

(Novum/AP) - Opstandelingen in het noordoosten van India worden ervan verdacht AK-47's te gebruiken bij het jagen op zeldzame eenhoornige neushoorns. Dat heeft de politie woensdag gezegd. In China en Zuidoost-Azië is de vraag naar de hoorns hoog en wordt er grof geld voor betaald. In en rond het Kaziranga-park in de deelstaat Assam zijn veel stropers actief. Vorig jaar werden er 21 neushoorns gedood en dit jaar al acht. Vijf daarvan werden de afgelopen maand omgebracht met AK-47's, wat de politie doet vermoeden dat ook opstandelingen zich nu op stropen hebben toegelegd. "Dit is ernstig", zei Tarun Gogoi, de hoogste volksvertegenwoordiger in Assam. Hij zei federale onderzoekers te vragen een onderzoek in te stellen. Voor de poorten van Kaziranga gaven demonstranten uiting aan hun woede over de strooppartijen. Ze eisen dat de regering meer doet om de met uitsterven bedreigde dieren te beschermen. Zo'n 2500 van de nog drieduizend eenhoornige neushoorns leven in Kaziranga. In veel Aziatische landen wordt de vermalen hoorn van de neushoorn gebruikt als medicijn of afrodisiacum. Het Wereldnatuurfonds zegt dat de poreuze grenzen met buurlanden Bangladesh en Myanmar betekenen dat wapens er gemakkelijk te krijgen zijn en dat stropers eenvoudig toegang hebben tot illegale handelsnetwerken. In het noordoosten van India strijden zo'n twintig rebellengroepen al decennia voor onafhankelijkheid of meer autonomie.

Demonstraties tegen nieuwe verkrachtingswet India

Gepubliceerd: 04 feb 2013 19:07

(Novum/AP) - Tientallen betogers hebben maandag in New Delhi geëist dat de Indiase regering een nieuwe wet tegen seksueel geweld intrekt. De wet werd vorige week in recordtempo door het kabinet geloodst en de betogers eisen dat deze wet wordt vervangen door een uitgebreidere wet. Volgens de betogers zijn in de wet maar enkele aanbevelingen meegenomen van de commissie die is opgezet na de fatale groepsverkrachting van een vrouw in Delhi, twee maanden geleden. Onder de nieuwe wet zijn de celstraffen voor verkrachting verhoogd van zeven tot tien jaar naar twintig jaar. In gevallen waarbij het slachtoffer komt te overlijden of in een coma terecht komt kan de doodstraf worden opgelegd. Daarnaast zijn voyeurisme, stalken, zuuraanvallen en vrouwenhandel strafbaar. Volgens de Indiase minister van financiën Palaniappan Chidambaram werd de wet via een verordening aangenomen. Daardoor kon de wet direct van kracht worden. De wet moet wel binnen zes maanden door het Indiase parlement worden goedgekeurd. De reden dat voor deze weg is gekozen is volgens de minister dat het aanpassen van de wet tot prioriteit was gemaakt. De betogers noemen de nieuwe wet een rookgordijn, omdat de kwestie van verkrachting binnen het huwelijk of seksueel geweld tegen vrouwen door personeel van de strijdkrachten niet is aangepakt. Ook de aanbeveling dat politici geen deel mogen nemen aan verkiezingen als er een aanklacht wegens verkrachting loopt is niet meegenomen in de nieuwe wet.