RSS

Rutte: Griekenland kan uit de eurozone

Volgende afbeelding 0/0

Rutte: Griekenland kan uit de eurozone

Gepubliceerd: 7 feb 2012 15:31 Laatste update:  7 feb 2012 15:31 Economie

(Novum) - Griekenland kan uit de euro zonder dat dat tot economische rampen in de hele Europese Unie leidt. Dankzij alle maatregelen van het afgelopen anderhalf jaar zijn de gevolgen te overzien. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) dinsdag gezegd.

"We staan als overige eurolanden inmiddels zo sterk dat we een vertrek van Griekenland uit de eurozone aankunnen", zei Rutte voor de camera van de NOS. Europa kan zich het nu veroorloven Griekenland te laten vallen, als dat land niet voldoet aan de eisen die aan buitenlandse hulp zijn verbonden. "Anderhalf jaar geleden zou dat tot grote problemen hebben geleid. Nu zijn die problemen veel kleiner."

Rutte reageerde op uitspraken van Europees commissaris Neelie Kroes, een partijgenote van de premier. Kroes zei in een interview met De Volkskrant dat er 'geen man overboord' is als Griekenland uit de euro stapt.

De PVV, die Griekenland al veel langer uit de euro wil zetten, ziet de uitspraken van Kroes als een bevestiging van het eigen gelijk. Ten onrechte, vindt Rutte. "De SP en de PVV zeiden anderhalf jaar geleden al: zeg maar dag met het handje. Als we dat hadden gedaan, zouden de gevolgen niet te overzien zijn geweest." Toen waren er nog geen noodfondsen, stonden de banken er slechter voor en stonden landen als Italië en Spanje 'aan de rand van de afgrond', zei Rutte.

Ook minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) denkt dat een Grieks exit uit de euro niet langer zal leiden tot een 'armageddon', zo zei hij dinsdag in de Tweede Kamer. Wel zullen er nog altijd grote gevolgen zijn. "Je kunt niet gratis afscheid nemen van een land. Dat gaat ons echt geld kosten", zei De Jager.

De PVV was dinsdag lovend over Kroes. "Eindelijk iemand met gezond verstand in Brussel", zei PVV-Kamerlid Teun van Dijck. Volgens SP-Kamerlid Ewout Irrgang tonen haar uitspraken aan dat Europa anderhalf jaar bezig is geweest om de banken te redden, en niet de Grieken.

[CopyRight 2012, Novum]

Zie ook dossier Steun Griekenland.