RSS

AEX sluit licht lager

Volgende afbeelding 0/0

AEX sluit licht lager

Gepubliceerd: 23 mrt 2012 19:15 Laatste update: 23 mrt 2012 19:15 Economie

(Novum/Dow Jones) - De AEX is vrijdag met licht verlies gesloten, waarbij de zorg onder beleggers over een vertraging van het wereldwijd economisch herstel en de schuldproblemen in de eurozone het sentiment drukten.

De AEX-index sloot vrijdag 0,2 procent lager op 326,19 punten, de Midkap sloot vlak op 542,61 punten en de Smallcap eindigde 0,1 procent hoger op 420,40 punten.

"We zijn vandaag lager gesloten, vanwege onder andere tegenvallende huizencijfers uit de Verenigde Staten", stelt Cees Smit van Today's Beheer, eraan toevoegend dat de Europese aandelenmarkten gek genoeg heftiger op het teleurstellende cijfer reageerden dan Wall Street zelf. Uit cijfers van het Amerikaans ministerie van handel bleek dat de verkoop van nieuwe eensgezinswoningen in de VS in februari tegen de verwachting in is gedaald.

Daarnaast merkt de handelaar op dat met name zwaargewichten als Shell (-0,5 procent), Unilever (-0,2 procent) en Akzo Nobel (-1,2 procent) op de AEX wogen.

Verder merkt Smit op dat de markt rond het 325-steunniveau hangt. Komen we daar onder, dan kan de neerwaartse correctie volgens de handelaar komende handelsweek iets verder doorzetten; anders voorziet hij een herstel.

Komende week kijkt de handelaar op macro-economisch vlak onder andere uit naar de publicatie van data omtrent de aanstaande huizenverkopen in de VS maandag en de Case Shiller huizenprijzenindex dinsdag.

Op macro-economisch vlak staan maandag drie cijfers op de agenda.

Om 09.30 uur noteert het Centraal Bureau voor de Statitstiek het Nederlands producentenvertrouwen over maart. Voor dit cijfer zijn geen prognoses beschikbaar. In februari kwam de index uit op -1,5, tegen -1,4 in januari.

Om 10.00 uur staat de publicatie van het Duits ondernemersvertrouwen over maart op de agenda. Ook voor dit cijfer zijn geen verwachtingen van economen beschikbaar. in februari steeg het vertrouwen echter harder dan verwacht. De index kwam uit op 109,6, van 108,3 een maand eerder.

Tot slot publiceert de National Association of Realtors (NAR) om 16.00 uur cijfers over de aanstaande huizenverkopen in de VS in februari. In januari was sprake van een sterker dan verwachte stijging van de verkopen. De index nam toen met 2,0 procent toe tot 97,0 ten opzichte van december.

Staatsobligaties zijn vrijdag hoger gesloten.

De euro noteert omstreeks 18.00 uur op 1,3264 dollar, van 1,3207 dollar om 08.20 uur.

Omstreeks het slot van de handel in Amsterdam noteert Wall Street hoger, waarbij de Dow Jones-index 0,2 procent wint.

[CopyRight 2012, Novum/Dow Jones]