RSS

Niet meer bedrijfsleningen in Europa na acties ECB

Volgende afbeelding 0/0

Niet meer bedrijfsleningen in Europa na acties ECB

Gepubliceerd: 28 mrt 2012 14:18 Laatste update: 28 mrt 2012 14:18 Economie

(Novum/AP) - De kredietverlening aan bedrijven in de Europese Unie is in februari minder hard gegroeid. De vertraging is een teken dat de grootschalige kredietverlening van de Europese Centrale Bank aan banken nog geen positief effect heeft op de kwakkelende Europese economie.

Uit de woensdag gepubliceerde cijfers van de ECB blijkt dat de hoeveelheid leningen aan niet-financiële bedrijven in februari met 0,4 procent is gegroeid. In januari was dat nog 0,7 procent. Deze cijfers vormen een indicator voor de totale kredietverlening binnen de Europese Unie.

De ECB heeft in december en februari in totaal zo'n duizend miljard dollar aan goedkope leningen in het financiële systeem gepompt. De leningen met een looptijd van drie jaar en een lage rente moesten uiteindelijk terechtkomen bij bedrijven en consumenten. De ECB wilde hiermee juist de economische groei stimuleren.

Eerder op woensdag beklaagde werkgeversorganisatie FME-CWM al dat technologiebedrijven in Nederland weinig kredieten krijgen. Banken zouden hiermee 'innovatie frustreren'.

[CopyRight 2012, Novum/AP]