RSS

AEX sluit hoger, Shell herstelt

Volgende afbeelding 0/0

AEX sluit hoger, Shell herstelt

Gepubliceerd: 12 apr 2012 20:45 Laatste update: 12 apr 2012 20:45 Economie

(Novum/Dow Jones) - De Amsterdamse beurs is donderdag met winst gesloten, geholpen door een hogere start op Wall Street, een meevallende veiling van Italiaanse staatspapieren en nadat het verlies voor zwaargewicht Shell terugliep.

De AEX-index sloot donderdag 1,2 procent hoger op 311,56 punten, de Midkap won 1,6 procent op 522,72 punten en de Smallcap eindigde 0,9 procent hoger op 418,38 punten.

Rond de slotbel in Amsterdam stond ook Wall Street hoger. De toonaangevende Dow Jones-index noteerde omstreeks 17.30 uur 1,1 procent in de plus op 12.948,77 punten.

De beurs werd onder meer geholpen door een meevallende veiling van Italiaanse staatsleningen, aldus handelaar Peter Jurgens van Keijser Capital, al vindt hij het niet verrassend dat die behoorlijk soepel ging.

Ook de positieve start op Wall Street, dat zich niets lijkt aan te trekken van tegenvallende steunaanvragen, zorgde voor een steun in de rug in Europa, zegt de handelaar.

Verder stond Shell donderdag volop in de schijnwerpers. Het Nederlands-Britse olie- en gasconcern meldde dat er in de Golf van Mexico mogelijk olie was vrijgekomen, maar stelde later dat er geen tekenen van een lek zijn gevonden. Het aandeel sloot 1,1 procent lager, waar eerder op de dag een verlies werd geleden van meer dan 5 procent.

Jurgens spreekt van enorme volumes en grote bewegingen voor een fonds als Shell. "Dat is bijna absurd voor zo'n groot fonds als Shell", zegt de handelaar, wijzend op het 'vage bericht' waarop de handel werd gedreven. Toen de koers van het zwaargewicht aantrok, ging de AEX mee omhoog.

Akzo Nobel was donderdag met een winst van 4 procent de sterkste stijger binnen de hoofdindex. Kepler Capital Markets verhoogde het advies voor het verf- en coatingbedrijf naar buy van hold op basis van verbeterende marktomstandigheden. Ook DSM kreeg een koopadvies van Kepler en steeg 3,1 procent.

Verder was SBM Offshore terug te vinden bij de stijgers, nadat het fonds de afgelopen dagen hard werd afgestraft vanwege mogelijke misstanden bij bepaalde verkooppraktijken bij het bedrijf. Het aandeel won donderdag 3,1 procent. Over de hele week staat SBM echter nog op een verlies van meer dan 10 procent.

De macro-economische agenda van vrijdag bevat voor Nederland om 9.30 de handelsbalans. Hiervoor zijn geen ramingen beschikbaar.

Uit Duitsland komt om 8.00 uur de inflatie over maart. Economen rekenen op een stijging van het gemiddelde prijspeil met 0,3 procent op maandbasis, tegen 0,7 procent een maand eerder.

Om 14.30 uur staat de Amerikaanse inflatie over maart op de rol. Economen voorzien een geldontwaarding van 0,2 procent op maandbasis, waar een maand eerder 0,4 procent werd gemeten.

Om 15.55 uur is vervolgens het Amerikaans consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan aan de beurt. Economen voorzien een verbetering tot 76,2 van 74,3 halverwege vorige maand.

Staatsobligaties sloten donderdag overwegend lager. De euro noteerde rond 17.30 uur op 1,3172 dollar, tegen 1,3139 dollar donderdagmorgen om circa 8.05 uur.

[CopyRight 2012, Novum/Dow Jones]

Zie ook dossier Shell.