RSS

OM onderzoekt fraude bij Vestia

Volgende afbeelding 0/0

OM onderzoekt fraude bij Vestia

Gepubliceerd: 14 apr 2012 12:12 Laatste update: 14 apr 2012 12:12 Economie

(Novum) - Justitie is een onderzoek begonnen naar omkoping, witwasserij en belastingfraude bij woningcorporatie Vestia. Het onderzoek richt zich op een financieel medewerker van Vestia en een tussenpersoon. Oud-topman Erik Staal is geen verdachte in het onderzoek, zegt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Minsiterie.

Zij kan niet uitsluiten dat door het onderzoek meer verdachten in beeld komen. In het onderzoek zijn meerdere panden doorzocht en is een verdachte aangehouden. Hij is vrijdag voor twee weken in bewaring gesteld.

Volgens NRC Handelsblad bekijkt het OM of er sprake is van zelfverrijking in de top. Ook de rol van onder meer ABN Amro en Deutsche Bank zou worden onderzocht. Bij die banken heeft Vestia de renteverzekeringen gekocht.

Staal wilde de woningcorporatie via derivaten verzekeren tegen een te hoge rente. Omdat de rente juist laag stond, moest Vestia extra onderpand storten bij de banken. Hiervoor moest een noodlening van ruim een miljard euro worden afgesloten. Om uit de schulden te komen, heeft het bedrijf besloten vastgoed te verkopen en de huren voor nieuwe huurders te verhogen.

Eerder leidde de 3,5 miljoen euro die Staal bij zijn vertrek kreeg tot veel verontwaardiging. De koepelvereniging van woningcorporaties Aedes pleitte donderdag voor een externe toezichthouder voor woningcorporaties om affaires als deze te voorkomen.

[CopyRight 2012, Novum]