RSS

AEX sluit ruim een procent hoger

Volgende afbeelding 0/0

AEX sluit ruim een procent hoger

Gepubliceerd: 25 apr 2012 20:38 Laatste update: 25 apr 2012 20:38 Economie

(Novum/Dow Jones) - De Amsterdamse beurs is woensdag met winst gesloten na de goede tweedekwartaalcijfers van Apple en wegebbende schuldenstress. Vooral de Franse markt liet een sterke stijging zien. De lange rente van Nederland kwam woensdag onder de 2,30 procent.

Macrodata uit de VS waren niet goed, maar de bedrijfsresultaten van Boeing, Caterpillar en dus ook Apple maakten duidelijk dat die data hun winstgevendheid niet raakten.

De AEX-index sloot woensdag 1,1 procent hoger op 308,00 punten. De Midkap steeg op het slot 0,4 procent naar 515,65 punten. De Smallcap eindigde 1 procent hoger op 415,77 punten. Wall Street noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam hoger.

Vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer verwacht dat de AEX de trend opwaarts ook donderdag voortzet. "Bedrijfsresultaten waren woensdag een belangrijke factor voor de winst. Niets wijst erop dat de bedrijfsresultaten van donderdag, en dat zijn er nog al wat, per saldo een ander beeld laten zien, aldus Bender.

Bender laat de opening van de AEX van donderdag afhangen van het commentaar van de Federal Reserve bij het rentebesluit, waarbij de markt aanneemt dat de rente ongemoeid wordt gelaten. Daarnaast is het wat hem betreft donderdag ook afwachten wat Mario Draghi donderdag zegt tijdens een EU-conferentie over financiele integratie en stabiliteit.

De tegenvallende orders voor duurzame goederen hadden tijdelijk een kleine dip tot gevolg, maar hadden per saldo geen effect op de AEX.

Vrijwel alle fondsen sloten hoger. De omzetten waren woensdag matig, afgezet tegen het gemiddelde van de afgelopen dertig handelsdagen. Veertien fondsen sloten met een winst hoger dan 2 procent.

TomTom, dat teleurstellende cijfers over het eerste kwartaal uitbracht, sloot toch hoger: 2,9 procent. Air France-KLM boekt een winst van 8,6 procent en was daarmee de sterkste stijger, nadat Boeing en Delta Airlines goede cijfers publiceerden. In Nederland komen donderdag cijfers van Shell, Unilever, Randstad en Unibail-Rodamco naar buiten. Trading updates zijn te verwachten van Qurius, Accell, Pharming en LBi.

Uit het buitenland komen cijfers van Alcatel-Lucent, Areva, Bayer, Deutsche Bank, Deutsche Boerse, Nintendo, Daihatsu. Mitsubishi, Amazon, Moody's, Starbucks, Exxon Mobil en Kellogg.

De obligatiemarkten krijgen donderdag te maken met een veiling van Italië met een omvang van 8,5 miljard euro en een lengte van 6 maanden. Macro-economische data betreffen voor de eurozone en Duitsland het consumentenvertrouwen over april.

[CopyRight 2012, Novum/Dow Jones]