RSS

'Bank moet renteopslag hypotheken matigen'

Volgende afbeelding 0/0

'Bank moet renteopslag hypotheken matigen'

Gepubliceerd: 21 mei 2012 17:49 Laatste update: 21 mei 2012 17:49 Economie

(Novum) - Banken moeten voorzichtig zijn met het verhogen van de renteopslag die zij rekenen aan hypotheekklanten met een variabele rente. Dat vraagt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar aanleiding van tientallen klachten en telefoontjes van bezorgde consumenten na de verhoging van de opslag door een aantal banken.

Bij hypotheken met een variabele rente is de rente meestal opgebouwd uit een basistarief gekoppeld aan de marktrente en een opslag op dat basistarief dat willekeurig kan worden gewijzigd door de banken. Voor de bepaling van de renteopslag bestaan momenteel geen regels. Wel moeten de banken de consumenten duidelijk voorlichten over hun financiële producten en diensten. "Zeker als het gaat om maatregelen die de maandlasten sterk beïnvloeden", schrijft de financiële waakhond.

De AFM vraagt de banken terughoudendheid te zijn met het verhogen van de renteopslag, omdat consumenten onvoldoende kennis hebben over hoe de opslag zich kan bewegen na het moment dat ze een hypotheek met variabele rente hebben afgesloten. "De renterisico's zijn vooraf onvoldoende helder", schrijft de AFM. "Consumenten gaan er over het algemeen vanuit dat de variabele rente alleen meebeweegt met de marktrente." Die staat momenteel laag.

De banken die hun opslag al verhoogd hadden, zijn op de hoogte gebracht van de vele klachten. De AFM wil bovendien van die banken weten hoe zij met de belangen van hun klanten zijn omgegaan.

[CopyRight 2012, Novum]