RSS

AEX sluit licht hoger

Volgende afbeelding 0/0

AEX sluit licht hoger

Gepubliceerd: 25 mei 2012 20:58 Laatste update: 25 mei 2012 20:58 Economie

(Novum) - (Novum/ABM FN) De AEX is vrijdag met een kleine winst gesloten dankzij een toegenomen vertrouwen onder Amerikaanse consumenten. Zorgen om Spanje bepaalden de handelsdag en de euro stond opnieuw onder druk.

De AEX sloot vrijdag bij lage volumes 0,2 procent hoger op 292,76 punten. Op weekbasis dikte de AEX 1,4 procent, terwijl de hoofdindex vorige week nog op de laagste stand sinds november 2011 sloot.

De vraag of Catalonië aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen in combinatie met het wankele Spaanse bankensysteem bepaalden volgens Corne van Zeijl van SNS Asset Management het sentiment op de mondiale beurzen. De handel in Bankia werd zelfs opgeschort. Mogelijk heeft de probleembank een kapitaalinjectie van vijftien miljard euro nodig.

De Spaanse tienjaarsrente noteert op dit moment bijna 2,5 procent hoger op 6,32 procent. De Ibex35, de graadmeter van de Spaanse beurs, noteert een winst van 0,1 procent.

Het herstel aan het einde van de handelsdag rekent Van Zeijl vooral toe aan het 'opvallende goede' consumentenvertrouwen in Amerika. De vertrouwensindex steeg in mei tot 79,3.

Michael Jabroer van Mijnbroker denkt dat de AEX volgende week 'het ruime sop' zal kiezen. Jabroer ziet ruimte tot 305 punten. De zwakke euro is volgens de marktkenner de aanjager die Europa nodig heeft en de export zal aanzwengelen. Intradag daalde de euro/dollar tot onder de 1,25 om daar net boven te sluiten.

De AEX sloot met overwegend hogere koersen. Slechts acht fondsen sloten lager. Het grootste verlies kwam daarbij voor rekening van Randstad met 1,3 procent. Het CBS liet weten dat het aantal uitzenduren in het eerste kwartaal opnieuw was gedaald.

ASML leverde een procent in. Corne van Zeijl noemt het verlies opvallend nu het fonds goede kans maakt in de Stoxx50 te worden opgenomen, wat de vraag naar het aandeel volgens de beurskenner 'significant' zal doen stijgen. Grootste stijgers in de AEX waren TomTom (+4,4 procent) en Ahold (+2,0 procent).

In de midkap (+0,1 procent) waren het Arcadis en VastNed Retail die aan kop gingen met winsten van respectievelijk 2,3 en 2,1 procent. Het grootste verlies kwam voor rekening van Delta Lloyd (-5,6 procent) nadat het fonds ex-dividend was gegaan.

[CopyRight 2012, Novum]