RSS

Spaanse rente blijft oplopen

Volgende afbeelding 0/0

Spaanse rente blijft oplopen

Gepubliceerd: 28 mei 2012 19:21 Laatste update: 28 mei 2012 19:21 Economie

(Novum) - (Novum/ABM FN) De risico-premie die Spanje ten opzichte van Duitsland moet betalen om op de kapitaalmarkt te lenen is maandag gestegen naar een nieuw record. Dit weekend bleek dat probleembank Bankia miljarden euro's aan extra steun nodig heeft.

De markt ziet vanwege zorgen over het bankwezen en de torenhoge werkloosheid van bijna 25 procent Spanje als het vierde euroland dat een bailout nodig heeft. Het renteverschil, oftewel spread, tussen Spaanse en Duitse 10-jaars staatsleningen stijgt aan het einde van de middag naar 514 basispunten, het hoogste niveau ooit.

Dit weekend bleek dat de Spaanse overheid door staatsleningen te geven in ruil voor aandelen 19 miljard euro gaat injecteren in het noodlijdende Bankia, bovenop een eerdere steunronde van 4,5 miljard euro.

Voor de krap bij kas zittende Spaanse overheid betekent de storting van het kapitaal door middel van schuldpapier in plaats van contanten dat het land niet naar de obligatiemarkt hoeft te gaan.

Analisten bij Nomura schreven in een notitie dat Spanje in totaal 60 miljard euro moet gaan pompen in de banken, die kampen met tientallen miljarden euro's aan slechte vastgoedleningen na het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel.

De 10-jaars Nederlandse rente zakt vandaag van 1,84 naar 1,78 procent, het laagste niveau ooit. Het Duitse equivalent noteert op 1,36 procent, 1 basispunt boven het laagste niveau ooit.

De lange Duitse en Nederlandse rentestanden zijn lager dan de inflatie. Dat betekent dat beleggers in reële termen geld verliezen op de obligaties en feitelijk betalen voor het privilege om Duitsland en Nederland geld te kunnen lenen.

Nederland en Duitsland hebben beiden hoogproductieve economieën, lage staatsschulden, beperkte begrotingstekorten en forse overschotten op de lopende rekening van de betalingsbalans. De twee landen gelden daarom als veilige havens in de eurozone.

[CopyRight 2012, Novum]