RSS

Damrak sluit lager na Spaanse downgrade

Volgende afbeelding 0/0

Damrak sluit lager na Spaanse downgrade

Gepubliceerd: 8 jun 2012 20:46 Laatste update:  8 jun 2012 20:46 Economie

(Novum) - (Novum/ABN FN) Het Damrak is vrijdag lager gesloten nadat Fitch donderdagavond de rating voor Spanje verlaagde. Ook speelden de afwachtende houding van Fed-voorzitter Ben Bernanke en tegenvallend economisch nieuws beleggers parten. Door een eindsprintje wist de AEX wel een deel van de verliezen weg te werken, waardoor de index op weekbasis een schamele halve punt won.

De AEX daalde 0,4 procent naar 291,73 punten, boven de intraday low van 288,97 punten.

Volgens Barry van der Laan, hoofd IG Markets Nederland, leeft de markt op hoop dat onder meer centrale banken zullen gaan ingrijpen. Daarnaast ziet Van der Laan een patroon van shortdekking voor het weekend in anticipatie op eventuele reddingsoperaties door overheden.

"291 punten is niet slecht, ondanks dat we gisteren technisch overbought waren. Op basis van hoop krijg je herstel en je krijgt altijd short covering voor het weekend", zegt Van der Laan.

Vooral Madrid (+1,8 procent) profiteerde van berichtgeving dat Spanje dit weekend Europa vraagt om noodleningen, geld dat de regering van premier Mariano Rajoy wil gebruiken om de Spaanse banken te herkapitaliseren.

Kredietbeoordelaar Fitch, die donderdag de Spaanse rating met drie treden verlaagde naar BBB, schat dat de banken tussen de zestig en honderd miljard euro nodig hebben, waardoor de staatsschuld zal oplopen tot tenminste 95 procent van het bbp in 2015.

Andere Europese beurzen wisten niet uit het rood te komen op het nieuws rond Spanje. In Frankfurt daalde de DAX 0,2 procent en in Parijs leverde de CAC 0,6 procent in. Met name de sector basismaterialen stond onder druk nadat export- en importcijfers uit Duitsland en de VS wezen op zwakkere groei van de wereldeconomie.

Een andere teleurstelling voor aandelenbeleggers was de verklaring van Bernanke gisteren in het Congres donderdag. De Fed voorzitter gaf geen hints voor nieuwe monetaire stimulering van de economie, ondanks de overwegend tegenvallende Amerikaanse macrocijfers van de afgelopen tijd.

Op de obligatiemarkt herstelden Duitse staatsleningen van de sell-off op donderdag, waarbij de tienjaarsrente van 1,38 naar 1,34 procent. Italiaanse en vooral Spaanse staatsleningen stonden onder druk, waarbij de Spaanse tienjaars rente steeg van 6,09 naar 6,22 procent.

Op de AEX sloten zestien hoofdfondsen lager, waarbij vooral ING (-2,6 procent), Aperam (-2,6 procent) en ArcelorMittal (-2,2 procent) het moesten ontgelden. Air France-KLM (+1,2 procent) en Reed Elsevier (+1,1 procent) waren juist in trek.

KPN steeg 1,1 procent, ondanks berichtgeving in het Financieele Dagblad dat een aantal financiële topmannen het bedrijf heeft verlaten. Analisten van ING schreven in een note dat de tweede kwartaalcijfers van het telecombedrijf kunnen gaan meevallen, onder meer vanwege problemen bij concurrent Vodafone.

Uitblinker op het Damrak was Vopak, dat 2,9 procent won na een adviesverhoging naar Kopen door SNS Securities en een initieel Overweight advies van Morgan Stanley. Volgens analisten van Morgan Stanley zal Vopak profiteren van de onbalans in de chemie- en olieopslag in de vorm van een toenemend marktaandeel. Als defensief bedrijf met een sterk groeicomponent zal de aandelenkoers het beter doen dan de markt, menen de analisten.

[CopyRight 2012, Novum]