RSS

Rutte waarschuwt voor nieuwe bezuinigingsronde

Volgende afbeelding 0/0

Rutte waarschuwt voor nieuwe bezuinigingsronde

Gepubliceerd: 15 jun 2012 18:16 Laatste update: 15 jun 2012 18:16 Economie

(Novum) - Het terugdringen van het begrotingstekort is noodzakelijk, maar zal veel van Nederland vragen. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat er ook de volgende kabinetsperiode moeilijke maatregelen genomen moeten worden.

Het Centraal Planbureau heeft becijferd dat de komende jaren nog 20 tot 25 miljard extra bezuinigd moet worden. Dat is volgens Rutte 'huiswerk voor het volgende kabinet'. "Het zal moeten, het kan niet anders", zei hij op zijn wekelijkse persconferentie. Niet ingrijpen betekent dat er op een gegeven moment draconische maatregelen moeten worden genomen, waarschuwde hij.

Door het Kunduz-akkoord is het begrotingstekort volgend jaar 2,9 procent van het bruto binnenlands product. Rutte vindt dit 'een prestatie', maar wilde niet te vroeg juichen. "Voor ons is het nu vooral zaak om die 2,9 procent ook daadwerkelijk te halen. Dat betekent: uitvoeren van alle maatregelen die in het begrotingsakkoord staan", zei hij. "'We moeten extra inzetten op bezuinigingen, hervormingen en op groei."

De 0,1 procentpunt die Nederland onder de Europese norm van drie procent zit wil Rutte niet direct weer uitgeven, met het oog op de miljardenbezuiningen die de komende jaren nodig zijn. "Mijn neiging zou zijn om die niet meteen weer te vergieten over leuke plannen."

[CopyRight 2012, Novum]