RSS

Verkoop nieuwbouwwoningen blijft dalen

Volgende afbeelding 0/0

Verkoop nieuwbouwwoningen blijft dalen

Gepubliceerd: 15 jun 2012 17:17 Laatste update: 15 jun 2012 17:17 Economie

(Novum) - In het eerste kwartaal van dit jaar zijn ruim drieduizend nieuwbouwwoningen verkocht. Dit betekent een daling van achttien procent ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2011 is de afzet zelfs met bijna de helft gedaald. Dat liet de vereniging van Nederlandse projectontwikkelaars Neprom vrijdag weten.

De verkoop van nieuwbouwwoningen bevindt zich nu op het laagste niveau in drie jaar. In vergelijking met de periode 2005-2007 ligt de verkoop zelfs bijna zeventig procent lager. Op basis van de huidige dalende verkooptrend verwacht Neprom dat het aantal verkochte nieuwe woningen dit jaar op twaalfduizend stuks blijft steken. In 2011 waren dat er nog negentienduizend.

De gemiddelde verkoopprijs is inmiddels gedaald van driehonderdduizend euro in 2007 naar 260 duizend euro nu, omdat de vraag naar duurdere nieuwbouwwoningen relatief het hardst is gedaald. De komende jaren ziet Neprom nog geen verbetering optreden vanwege de voortdurende onduidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek en de problemen die starters hebben om aan een hypotheek te komen.

Op de langere termijn zien de projectontwikkelaars wel perspectief, omdat het aantal huishoudens de komende tien jaar naar verwachting nog met een half miljoen groeit. Omdat de problemen van de bouwers op korte termijn echter alleen maar lijken toe te nemen, wil Neprom dat de politiek in Den Haag hen de helpende hand toesteekt.

"Politieke partijen moeten doorpakken, de handen ineenslaan en op korte termijn de sector steunen", vindt Neprom-directeur Jan Fokkema, die pleit voor een subsidie op nieuwbouwwoningen. "Voor het zomerreces moet de Kamer een knoop doorhakken en een besluit nemen tot een premie voor de nieuwbouw."

GroenLinks stelt in zijn verkiezingsprogramma starters op de woningmarkt een premie van tienduizend euro in het vooruitzicht. Fokkema wil echter meer. "Tienduizend euro is wel erg zuinig en mager."

De Neprom-voorzitter denkt eerder aan een bedrag van 25 duizend euro. Dat zou vooral starters op de woningmarkt helpen hun financiering rond te krijgen. Fokkema verwacht dat een dergelijke premie ervoor zorgt dat de verkoop van nieuwbouwwoningen weer aantrekt tot gemiddeld vijftienhonderd per maand. Vorige maand werden slechts negenhonderd nieuwe woningen verkocht.

Doordat er dan meer woningen worden verkocht, kost de premie de overheid volgens Fokkema uiteindelijk niks. "Op een woning van 250 duizend euro vangt de staat straks ruim vijftigduizend euro aan btw." Als de premie er niet komt, voorziet Fokkema een golf aan faillissementen onder bouwbedrijven. In de eerste vier maanden van dit jaar nam het aantal faillissementen al met 37 procent toe in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

[CopyRight 2012, Novum]