RSS

Vleesverwerker Vion splitst zichzelf op

Volgende afbeelding 0/0

Vleesverwerker Vion splitst zichzelf op

Gepubliceerd: 24 apr 2013 18:31 Laatste update: 24 apr 2013 18:31 Economie

(Novum) - Vleesverwerker Vion gaat zichzelf opsplitsen. Het bedrijf, dat met een omzet van 9,5 miljard euro een van de grootste voedingsbedrijven in Europa is, is al langer bezig met een reorganisatie en met de verkoop van bedrijfsonderdelen.

De tak Vion Food gaat zich richten op varkensvlees en rundvlees voor de Nederlandse en Duitse markt. De andere tak, Vion Ingredients gaat zich richten op de bijproducten uit de slachterij, die wereldwijd worden afgezet.

Volgens Vion is er te weinig overlap tussen de twee onderdelen en moeten de beide takken daarom hun eigen strategie gaan volgen. Voor Vion Ingredients wordt gezocht naar een nieuwe (mede)aandeelhouder. Met het geld dat die aandeelhouder inbrengt, moet de schuldenlast van de beide hoofdonderdelen terug worden gebracht. Vion schrapte het afgelopen halfjaar al tientallen banen en verkocht Oerlemans, de tak die onder meer diepvriesgroentes verkoopt. Ook werd de Britse tak van het bedrijf verkocht. Vion moet in totaal een half miljard euro afboeken op de splitsing en de verkoop van Oerlemans en de Britse tak.

Vion Food is met veertienduizend werknemers het grootste onderdeel van het bedrijf. Vion Ingredients heeft zo'n zesduizend medewerkers. Hoeveel omzet de beide onderdelen maken en hoeveel winst, wil het bedrijf niet zeggen. Wel was het bedrijfsresultaat (EBITDA) van Vion vorig jaar positief.

De vleesverwerker is geheel in handen van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), met ongeveer achttienduizend leden.

[CopyRight 2013, Novum]